Jeppe Bundsgaard

Vejledning i at søge på internettet

Fem metoder

Det, der ofte er den bedste vej til de oplysninger, man søger, er sider man kender, som man har erfaring med som gode udgangspunkter. Det kan f.eks. være undervisningsministeriet, emu (elektronisk mødested for undervisningsverdenen), fagenes infoguide osv. Det er ikke altid - faktisk langt fra - at man finder det, man søger med udgangspunkt her - men det sker.

Man kommer til disse sider ved at skrive deres adresse i adressefeltet i browseren. Eller ved at have en linkssamling - som for eksempel den linksamling om internet i danskundervisningen, jeg her udviklet - at tage udgangspunkt i.

Den anden vej til sider, man kan bruge bygger på kommunikation. Det vidunderlige ved kom-munikation - med-delelse - er, at vi kan dele uden at blive fattigere - ofte tværtimod. Derfor er det en god ide at holde et vågent øje og øre med ideer til gode links fra venner, kolleger - og aviser og tv ikke mindst.

Den tredie vej er surfing på internettets informationsbølger... Folk, der har lavet sider, der handler om et emne, har ofte fundet relaterede sider på nettet - og de har igen fundet relaterede sider osv. Så det kan blive til gode ture ud over de vilde våger. Indimellem rider man på den helt gale bølge - og så må man jo vende tilbage - brug Tilbage-knappen gentagne gange - eller fremkald din surfhistorie (Netscape: Communicator->Værktøjer->Historik (Ctrl+H), Explorer: Tryk på Oversigts-knappen - eller Vis->Explorerpanel->Oversigt) og vend tilbage til den rigtige bølge.

Den fjerde vej er søgning i de registre, som forskellige firmaer (fx jubii, kvasir, yahoo) har oprettet. Her har personer, der har lavet en hjemmeside tilmeldt deres side og beskrevet dem med nogle nøgleord og en kort beskrivelse. På baggrund af denne tilmelding har såkaldte bibliotekarer indplaceret den i et register - nærmest som de gule sider i en telefonbog. Her kan man søge på emner. Problemet er, at det ikke er sikkert, at alle en hjemmesides emner kan listes op i registret - så her er det altså langt fra sikkert, at man henvises til alle de relevante sider.

Søgningen i registre foregår 1) ved at man klikker sig vej ned i emnerne - fx undervisning->skoler->computere el. lign. - eller 2) ved at man skriver et søgeord i søgeboksen, som giver henvisning til alle de nøgleord og beskrivelser af sider, hvor søgeordet optræder. Det er altså ikke alle de sider, søgeordet optræder på, man får frem.

Den sidste - og mest omfattende og indimellem uoverskuelige - vej til gode sider er søgning vha. robotter. Robotter er computere, som surfer fra link til link og gemmer teksten på de sider, de finder, i deres egen hukommelse. Det betyder, at robotterne meget hurtigt kan give henvisninger til et stort antal sider, hvorpå søgeordet/-ene optræder.

Søgerobotterne har langt fra registreret alle sider på internettet - og langt fra fulgt alle links. Det betyder, at man ikke kan finde alle sider, som er relevante - heller ikke med søgerobotter. Derudover giver søgning på søgerobotter ofte en masse henvisninger til sider, man ikke kan bruge til noget som helst. Så man skal væbne sig med tålmodighed, når man søger.

Der er flere forskellige søgerobotter - som har hver deres forcer. Derudover er der såkaldte metarobotter, som søger i flere robotter samtidig - fx www.metacrawler.com.

Jeg har skrevet en artikel om søgning på nettet, som gør op med nogle af fordommene om søgningens og nettets lyksageligheder. Læs den!: Myten om internettet.

Præcisering af søgningen

Som sagt giver robotterne ofte et uoverskueligt antal overflødige sider. Derfor kan det være en god ide at præcisere sine søgninger, så man søger på nogle ord, men ikke på andre, eller på nogle stavemåder, men ikke andre osv.

Skriver man små bogstaver, får man alle registreringer med store og små bogstaver. Skriver man store bogstaver, kommer kun svar med store bogstaver.

Når man skriver flere ord i søgemaskinernes søgefelt får man normalt alle registrerede sider, hvorpå blot ét af ordene optræder. Hvis man kun ønsker at få de sider, hvor alle ordene optræder, kan man ofte skrive + foran ordene: Sådan en søgning giver også sider, hvor andre med navnet Bundsgaard optræder på samme side som andre med navnet Jeppe (fx Lotte Bundsgaard og Jeppe Kofoed). Hvis man kun er interesseret i at få sider, hvor navnet Jeppe Bundsgaard optræder kan man skrive det i gåseøjne: Så får man bare ikke sider, der henviser fx til Jeppe Koed Bundsgaard og Bundsgaard, Jeppe o. lign.

Vil man gerne have alle registrerede sider om folk med navnet Bundsgaard, men blot ikke Jeppe Bundsgaard, kan man skrive minus foran Jeppe:

Hvis ordet du søger kan have forskellige endelser, kan du prøve at trunkere søgningen:

Flere gode råd

En grundig - pædagogisk? - trin-for-trin-vejledning i søgning på Kvasir. Når du har været igennem den, skal du læse min kritik af fordommene om søgning på internettet: Myten om internettet.

Råd om søgning på Altavista.

Prøv også avancerede søgninger med boolske operatorer (AND (find både og), OR (find enten eller eller både og), NEAR (find ord, der er tæt på hinanden), AND NOT (find det ene - men ikke det andet)) på Altavista Avanceret søgning.

Råd om søgning på Jubii.

Tilbage til forsiden

Denne side er sidst opdateret den 28. november 2000.
Har du konstateret fejl eller mangler? Kontakt mig